supdate

Zoals u wellicht uit de media heeft vernomen is de ondersteuning voor Windows XP sinds 8 april 2014 door Microsoft beëindigd. Tevens is op deze datum de ondersteuning van Exchange 2003 beëindigd. De ondersteuning van server 2003 is op 14 Juli 2015 beëindigd.

 

Wat betekent dit concreet voor u?

Als we de aankondiging van Microsoft letterlijk citeren dan lezen we:

Na 14 juli 2015 zal er geen technische ondersteuning voor Windows Server 2003 meer beschikbaar zijn en stoppen ook de automatische updates die uw server helpen beschermen. Als je Windows Server 2003 blijft gebruiken, kan uw server kwetsbaar worden voor beveiligingsrisico's en virussen.

 

Wat zijn de opties?

De meest verstandige optie zal zijn om deze server(s) wat betreft besturingssysteem te vervangen, indien de hardware dit toelaat, en tijdens deze vervanging gelijk gebruik te maken van een recent besturingssysteem zoals Windows Server 2012.

Er bestaat een kans dat er in uw organisatie server(s) actief zijn die nog niet economisch of technisch zijn afgeschreven. Een mogelijke verklaring kan zijn dat de standaardisatie van het besturingssysteem een belangrijkere afweging is geweest, dan een omschakeling naar een moderner besturingssysteem.

Kan ik gewoon Windows server 2003 blijven gebruiken?

Ja, uw server zal gewoon blijven werken maar er kunnen enkele onwenselijke situaties ontstaan. Denk hierbij aan een virus wat misbruik maakt van fouten die door Microsoft niet meer zullen worden verholpen. Of een leverancier die bij iedere fout in een applicatie zich zal beroepen op het oude, en niet meer ondersteunde besturingssysteem.

En waarom niet gewoon upgraden?

Indien uw server relatief jong is (maximaal 2 jaar) dan is dit een reële optie.
Voor oudere servers raden we dit ten zeerste af.

Het is verstandig om een volledige inventarisatie te maken van de gebruikte applicaties aangezien niet alle (voornamelijk oude) software zal kunnen functioneren binnen een modern besturingssysteem.

 

Conclusie

Een standaard advies is in deze niet te geven. Afhankelijk van uw organisatie kan het verstandig zijn om een upgrade uit te voeren. Afhankelijk van de ouderdom van de hardware kan een vervanging stukken verstandiger zijn. Zelfs de handhaving van het oude besturingssysteem kan verstandig zijn indien specifieke branchesoftware dit vereist.

Gaarne verstrekken wij u een vrijblijvend en passend advies.